De ‘plastic soep’ is een gigantische drijvende vuilnisbelt in de Stille Oceaan, waar al ons afval door stromingen samenkomt. Die vervuiling is nefast voor al het leven op aarde. Het Ocean Cleanup-project en andere initiatieven komen met inventieve ideeën om de plastic soep op te ruimen. Dat is mooi, maar werkt niet zolang we met z’n allen de berg groter maken. Aan dit tempo komt er jaarlijks 8 ton afval bij.

Wat minder geweten is, is dat we ook risico lopen om een ‘plastic’ soep’ te brouwen in onze bodem. Hoe dat in zijn werk gaat? Onverkocht verpakt voedsel wordt afgevoerd naar vergistingsinstallaties. Om daar biogas te maken uit organisch afval wordt de verpakking grotendeels door machines verwijderd, maar kleine micro-plasticdeeltjes blijven achter en komen in het compost terecht. Dat compost komt dan terecht op velden en in tuinen als bodemverbeteraar. De niet-afbreekbare micro-plasticdeeltjes stapelen zich op termijn op in de bodem en maken hem onvruchtbaar.

Samen kunnen we de groei van de plastic soep in zee en aan land een halt toeroepen. En dat kan door eenvoudige aanpassingen in onze dagelijkse bezigheden.

 

Stop verspilling

Een broodnodige verandering is het bannen van plastic zakjes voor éénmalig gebruik. Ze zijn niet biologisch afbreekbaar en we gooien ze massaal weg. Deze enorme verspilling is al gedeeltelijk aan banden gelegd, maar nog niet voor groenten- & fruitzakjes in de supermarkt. Wist je dat de gemiddelde levensduur van zo’n zakje amper 30 minuten is (tussen afscheuren van de rol in de supermarkt en stukscheuren in jouw keuken)? Er zijn nochtans volledig afbreekbare alternatieven, gemaakt uit hernieuwbare grondstof. Ze zijn steviger dan plastic zakjes, waardoor je ze kan hergebruiken, bijvoorbeeld om in je keuken gft-afval te verzamelen in de VentiMax® bakjes.

Ruim 1 miljoen Belgen hebben een hond. De meeste dierenvrienden gebruiken plastic zakjes om hondenpoep op te ruimen. Laat je je viervoeter een paar keer per dag uit, tel dan maar eens op hoeveel plastic je hierbij weggooit. Gelukkig zijn er ook biodegradeerbare zakjes uit hernieuwbare materialen, die volledig afbreken.

 

Koop verstandig

Je wekelijkse aankopen in de supermarkt maken het verschil. Vermijd producten die overmatig verpakt zijn, zoals afzonderlijk verpakte koekjes. Koop je groenten en fruit los, niet voorverpakt. Via de streepjescode kan je achterhalen of een product microplastics bevat, met de app van Beat the Micro Bead. Vooral bij cosmetica, tandpasta en shampoo kan die zijn nut bewijzen.

Ecologisch tuinieren

Ook in je tuin kan je overschakelen op milieuvriendelijke alternatieven. Heb je een moestuin, dan kan je met mulchfolie de groei van onkruid tegengaan. Met een BioGarden® folie uit plantaardige oliën en maïszetmeel, vermijd je het gebruik van giftige herbiciden of van een grote lap plastic die uiteindelijk bij het afval terecht komt. De folie vergaat als vanzelf in de grond. Je kan die op het eind van het seizoen gewoon in je moestuin onderspitten.

Met deze eenvoudige tips kunnen we samen de groei van de plastic soep afremmen en onze oceanen en bodem schoner maken. En daar hebben we uiteindelijk allemaal baat bij.